Lada Stoligvo

psihiatre ar Eiropas Psihoterapeita Sertifikātu (ECP)

Stacks Image 19
Ārsti izdeg, atrodoties pastāvīgā konflikta zonā

Ilze Zonne, Neatkarīgā Rīta Avīze, 16.01.2020

Situācija medicīnā jau ilgāku laiku tiek apspriesta no visām pusēm: mediķu atalgojums, slodze, darba organizācija ārstniecības iestādēs, rindas uz izmeklējumiem, mūsdienīgu tehnoloģiju un medikamentu pieejamība... «Tomēr ir tādi ārsta profesijas aspekti, kas netiek pieminēti, bet par kuriem būtu jārunā,» saka psihiatre Lada Stoligvo. «Mums ir pienākums glabāt noslēpumā pacienta slimības vēsturi un citu informāciju par pacientu, jo tā ir sensitīva un mēs nedrīkstam to komentēt pat tad, ja saskaramies ar tādu nepatīkamu fenomenu kā apmelošana vai sūdzību rakstīšana, piemēram, internetā, līdz ar to mums nav iespējas attaisnoties. Patiesībā ārsti ir diezgan neaizsargāta profesija, jo daži cilvēki var izmantot šo situāciju ļaunprātīgi līdz pat tīšai apmelošanai kaut kādu personisku iemeslu dēļ.»

Lasīt rakstu

Stacks Image 8
Medikamenti psihiatrijā: jākliedē aizspriedumi un bažas

Ilze Zonne, Neatkarīgā Rīta Avīze, 19.12.2019

«Pēdējā laikā vērojama pozitīva tendence, ka cilvēki arvien vairāk vēršas ar savām problēmām pie psihologiem un psihoterapeitiem, kuri pēc pamatizglītības nav ārsti, un, strādājot ar saviem klientiem, šie speciālisti spēj pamanīt situācijas, kad ir runa par traucējumiem, kur nepieciešama medikamentu lietošana, citādi psihoterapija nepalīdzēs,» stāsta psihiatre Lada Stoligvo. «Arvien biežāk viņiem izdodas pierunāt šādus klientus iet pie psihiatra, kuram tālākajā ārstēšanas procesā nereti nākas saskarties ar pacientu aizspriedumiem.»

Lasīt rakstu




Stacks Image 26
Stacks Image 28
Ladas Stoligvo raksti ārstu žurnālā Doctus

Somatoformas veģetatīvas disfunkcijas mīklas
Stoligvo L., Decembris 2017, Doctus

Par kādām mīklām vēlamies pastāstīt? Varētu šķist, ka somatoforma veģetatīva disfunkcija ir ļoti vienkārša diagnoze. It kā viss ir skaidrs un saprotams! Un tomēr...

Patiesībā ir gan diferenciāldiagnostikas un patoģenētiskas ārstēšanas grūtības, gan arī nav nepārprotami skaidras traucējumu epidemioloģijas — oficiālajā statistikā atspoguļots tikai smagas somatoformas veģetatīvas disfunkcijas klīniskais variants, diezgan bieži diagnožu grupā iekļauti līdz galam neizmeklēti pacienti, pacienti ar somatisku vai organisku patoloģiju vai pacienti ar citām psihiatriskām diagnozēm, kuri nav nonākuši psihiatra uzmanības lokā.


Lasīt rakstu


Psihoterapijas un farmakoterapijas kombinētas lietošanas iespējas psihisko traucējumu ārstēšanā
Stoligvo L., Mihailova I., Aprīlis 2013, Doctus

Pēdējā laikā arvien lielāku popularitāti gan ārstu, gan pacientu vidū iegūst farmakoterapijas un psihoterapijas kombinācija, kuras pārraudzību īsteno vai nu viens ārsts-psihiatrs ar zināšanām kādā no psihoterapijas novirzieniem, vai arī divi - ārsts-psihiatrs un psihoterapeits ar ārsta vai psihologa izglītību, kas labi orientējas psihiatrijā. Raksta mērķis ir parādīt, ka ar pētījumiem pamatota farmakoterapija un psihoterapija sekmīgi viena otru papildina, palīdzot pacientiem pārvarēt psihiskos traucējumus.


Lasīt rakstu


Stresa, trauksmes un personības traucējumu etioloģija un somatiskās izpausmes
Stoligvo L., Janvāris 2007, Doctus

Kāpēc rodas stress? Mūsdienu dzīves ritms ir kļuvis tik straujš un piesātināts, ka cilvēka organisms nespēj tam pietiekami ātri pielāgoties. Zūd līdzsvars starp cilvēka ārējo un iekšējo pasauli, rodas iekšējs diskomforts. Rezultātā cilvēka organismā notiek izmaiņas dažādos bioķīmiskajos procesos, ko mēs varam apzīmēt ar vienu vārdu - stress. Psihogēnas traumas un stress ir ļoti aktuālas tēmas mūsu sabiedrībā - iespējams apgalvot, ka mūsu vide un sabiedrība nav psihoekoloģiskas. Nedrīkstam aizmirst, ka lielākajai organisko slimību daļai ir psiholoģiskas izcelsmes raksturs.

Kad cilvēki runā par stresu, parasti tiek uzskatīts, ka tas ir kaut kas negatīvs. Taču bieži vien arī pozitīvi dzīves notikumi izraisa spēcīgu stresu. Piemēram, bērna piedzimšana ir nopietns pārbaudījums visai ģimenei - mainās attiecības un lomas pārī, parādās jauni pienākumi un atbildība.


Lasīt rakstu


Ladas Stoligvo blogs


Kreativitāte, labums un laime

Lada Stoligvo – privātpraktizējoša
ārste-psihiatre
21.02.2015

Nevienam nav noslēpums, ka potenciāli pacienti uzskata, ka divi garīgas veselības palīdzības uzdevumi ir atbrīvot pacientu no psihiskā rakstura ciešanām, kā arī palīdzēt viņam izzināt sevi jeb, citiem vārdiem sakot, izvēlēties savu dzīves ceļu. Ir pieņemts uzskatīt, ka cilvēki mēdz griezties pie psihiatra, lai atbrīvotos no traucējošiem simptomiem, bet pie psihoterapeita pēc palīdzības krīzes periodā, ciešot zaudējumus. Parasti cilvēks saskaras ar šādām situācijām, ja viņš vai viņa zaudē vai varētu pazaudēt objektu vai attiecības ar to, pazaudēt sava spēka sajūtu, veselību vai pašcieņu. Tajā pašā laikā ir mūsdienīgi klienti, kuri nāk pie psihoterapeitiem nevis ar nolūku tikt vaļā no kādām problēmām, bet ar mērķi atrast savu ceļu laimes izjūtas gūšanai. Tie pārsvarā ir panākumiem bagāti, ekonomiskajā un sociālajā ziņā veiksmīgi cilvēki, kuri vēlas atrast un meklē savas iekšējās neapmierinātības cēloņus.

Jebkurš cilvēks meklē savu personīgu ceļu uz laimi …


Lasīt rakstu


Masu pseidokultūra un tās nozīme psihopatoloģijā

Lada Stoligvo – privātpraktizējoša
ārste-psihiatre
21.02.2015

Kā attīstās mūsdienu masu kultūra, un kāda ir tās ietekme uz cilvēku no psihoterapijas un psihiatrijas viedokļa?
Piedāvājot mūsdienu jauniešiem ideālu: respektabls kungs, firmas vai bankas vadītājs, tērpies brenda uzvalkā, elitārā automašīnā dodas uz VIP klubu, un jaunai sievietei – augstās modes apģērbu, plastisko ķirurģiju un moderno tehnoloģiju procedūras teicamas ārienes saglabāšanai un uzlabošanai savienojumā ar veiksmīgu karjeru un laulībām ar ne mazāk sociāli veiksmīgu vīrieti, kurš spēj nodrošināt viņai gan pārticību, gan jebkuru viņas sadzīvisko kaprīžu un vēlmju pēc izklaidēm piepildījumu, mūsdienu reklāma veido noteiktu sociālo stereotipu un līdz ar to ne tikai prognozē panākumus vai to trūkumu, bet arī liek pamatus psihopatoloģijai.
Mūsdienu medicīna šādiem pacientiem var piedāvāt galvenokārt medicīniskus preparātus, kas mazina adaptācijas traucējumu dēļ radušos simptomus, un līdz ar to dekompensē stāvokli(izdzēst), kas traucē viņiem pilnvērtīgi dzīvot un pazemina dzīves kvalitāti.


Lasīt rakstu

Psihoterapijas un farmakoterapijas apvienošanas iespējas depresijas un neirožu ārstēšanā
Lada Stoligvo, "Psiholoģija mums", 3/2009

Depresijas problēma kļūst arvien aktuālāka. Pasaules Veselības Organizācijas speciālistu iegūtie dati liecina par to, ka pie hroniskas neirozes bieži pievienojas depresijas izpausmes. Tāpēc svarīgi būtu izveidot vienotu depresijas etioloģijas un patoģenēzes teorētisko pamatu, jo no tā ir atkar'oga optimālas terapijas taktikas radīšana …


Lasīt rakstu

Prasme mīlēt
Lada Stoligvo, "Psiholoģija mums", 2/2009

Bailes palikt vienam, kuras psiholoģiskajā literatūrā dēvē par eksistenciālās izolācijas bailēm, ir spēks, kas motivē un virza daudzas attiecības. Mēs piedāvājam sevi kā preci un jūtam, ka mūsu vērtība ir atkarīga nos pējām sevi pārdot un apkārtējo atzinības.

Acīmredzot attiecības starp vīrieti un sievieti ir diezgan sarežģīta problēma - vai gan citādi tik daudziem cilvēkiem rastos grūtības ar to …


Lasīt rakstu